Zaken Nu
Image default
Auto-industrie

Wat te doen bij een lekke band?

Daar sta je dan, aan de kant van de weg, met een lekke band. Het is een situatie die de meeste bestuurders vroeg of laat tegenkomen. Maar wees gerust, met de juiste kennis en voorbereiding kun je deze hobbel in de weg soepel nemen. In deze blog gaan we stap voor stap door wat je moet doen bij een lekke band.

Stap 1: Blijf kalm

Een lekke band kan frustrerend zijn, vooral als je ergens naartoe haast hebt. Maar het is belangrijk om kalm te blijven. Zet je alarmlichten aan en manoeuvreer rustig naar een veilige plek aan de kant van de weg.

Stap 2: Zoek een veilige plek

Probeer indien mogelijk een parkeerplaats of een rustige zijstraat te bereiken. Vermijd het stoppen op smalle of drukke wegen. Als je op de snelweg bent, rijd dan naar de vluchtstrook als het veilig is om dit te doen.

Stap 3: Handrem en versnelling

Zodra je veilig tot stilstand bent gekomen, trek je de handrem aan en zet je de versnelling in de eerste of de achteruit, afhankelijk van de helling waarop je staat. Dit voorkomt dat de auto onverwacht beweegt.

Stap 4: Waarschuw anderen

Plaats een gevarendriehoek op ongeveer 30 meter achter je auto om andere weggebruikers te waarschuwen. Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent, vooral bij slecht weer of ’s nachts.

Stap 5: Zoek je reservewiel en gereedschap

Open de kofferbak en zoek je reservewiel, krik en sleutel. Zorg ervoor dat deze items altijd aanwezig en in goede staat zijn voordat je de weg op gaat.

Stap 6: Gebruik de krik

Plaats de krik op een stevige ondergrond onder het chassis van de auto, dichtbij het wiel dat je wilt vervangen. Draai de moeren los, maar verwijder ze nog niet.

Stap 7: Verwijder het lekke wiel

Krik de auto omhoog totdat het lekke wiel van de grond komt. Verwijder nu de moeren en het wiel. Leg deze aan de kant; je hebt ze straks weer nodig.

Stap 8: Plaats het reservewiel

Zet het reservewiel op de wielbouten en draai de moeren met de hand vast. Laat de auto zakken en draai de moeren met de sleutel stevig aan.

Stap 9: Controleer de bandenspanning

Zorg ervoor dat het reservewiel voldoende opgepompt is. Je wilt niet later ontdekken dat je met een halfopgepompt wiel verder rijdt.

Stap 10: Berg alles op

Ruim je gereedschap op, berg het lekke wiel op in de kofferbak en vergeet niet de gevarendriehoek op te ruimen.

Depannage in België

Ondanks alle voorbereidingen kan het voorkomen dat je niet in staat bent om de band zelf te vervangen. In zulke gevallen is de depannage in België je reddingsboei.

Een lekke band kan een ongemak zijn, maar met de juiste stappen en voorbereiding kun je snel weer op weg zijn. Van het kalm blijven tot het inschakelen van de depannage service, het zijn allemaal schakels in het proces van pech onderweg. Dus, blijf voorbereid, wees kalm en onthoud dat er altijd hulp beschikbaar is, zowel in de vorm van zelfhulp als professionele depannage. Veilige kilometers toegewenst!