Zaken Nu
Image default
Bedrijven en samenleving

Een kantine inrichten: wat is belangrijk?

Scholen, sportverenigingen en bedrijfspanden hebben één belangrijk aspect gemeen: een sfeervolle kantine voor ontspanning. Niet vreemd; je wil natuurlijk dat alle scholieren, leden en medewerkers tussen het harde werken door tijd hebben om even op te laden en tot zichzelf te komen. Dat is dan ook waarom het zo belangrijk is om je kantine tot een aangename omgeving te maken.

Heb je zelf ook een vereniging, onderneming of ander pand waar je een kantine in wil richten, dan is het raadzaam om je eerst goed in te lezen op wat belangrijk is om in een kantine te hebben. Denk hierbij aan bijvoorbeeld meubilair, eet- en drinkapparaten en ontspanningsvoorzieningen. In dit artikel gaan we kijken naar hoe jij je kantine zodanig in kan richten dat iedereen toe kan komen aan een gezonde dosis ontspanning.

Gebruik van ruimte

Allereerst is het zaak om te kijken naar hoeveel ruimte je te besteden hebt; een kleinere ruimte deel je per slot van rekening heel anders in dan een grote zaal. Aan de hand daarvan moet je ook nagaan of dit genoég ruimte is. Een kleine sportkantine werkt bijvoorbeeld prima, maar een school moet gewoon een ruime plek hebben voor vele tafels en stoelen.

Aan de hand van de ruimte kijk je naar wat je wil hebben: kantinemeubilair is hierbij het belangrijkst, maar indien je ruimte overhebt kan je ook enkele voorzieningen ter ontspanning toevoegen, zoals een pingpongtafel. Is je kantine klein, maar wil je wel iets recreatiefs plaatsen? Denk dan aan een tv aan de wand, of (bord)spellen zoals schaak.

Licht en muurgebruik

Op de plattegrond van de ruimte die je hebt, kan je zien wat de langste muur is. Wil je je kantine voorzien van bijvoorbeeld grote tafels of spelelementen, zoals voetbaltafels, dan is het raadzaam hier de breedste muur voor te gebruiken. Barretjes, keukens en statafels kan je ook prima aan een kortere muur zetten; ze nemen aanzienlijk minder ruimte in.

Banken, leestafels en grote stoelen kunnen zowel tegen een kortere muur als in het midden van de kantine. Voor grotere kantines wordt het midden van de kantine echter meestal gebruikt voor grote tafels en spelgelegenheden; op plekken als scholen heb je immers ontzettend veel zitgelegenheid nodig, dus het toevoegen van fauteuils of salontafels zou alleen maar onnodig ruimte innemen.

Wat wel belangrijk is om rekening mee te houden, is het licht. Je dient zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen te laten en helemaal als je extra veel zitgelegenheid wil creëren, is het zaak om zoveel mogelijk tafels en stoelen dicht bij de ramen te zetten, zodat er tijdens pauzes genoten kan worden van natuurlijk zonlicht – iets wat je op een lange werk- of schooldag helaas een stuk minder krijgt.

Zitgelegenheid

Bij elke kantine – groot of klein – heb je voldoende zitgelegenheid nodig. Een grote kantine kan je uitrusten met grote tafels en lichte, makkelijk te reinigen stoelen, en eventuele statafels of barkrukken. Een kleine kantine kan je wat comfortabeler maken, zoals met fauteuils, banken, ergonomische bureaustoelen of zelfs een bar met barkrukken.

Wanneer je kantine voorzien is van een bar of keuken, zorg dan dat er genoeg ruimte is om er gebruik van te kunnen maken. Een klein tafeltje met enkele stoelen kan best in de keuken staan, maar houd het dan ook daarbij, anders wordt het te vol.

Extra voorzieningen

Voor extra ontspanning, kan je altijd voor extra voorzieningen zorgen – afhankelijk van je ruimte. Heb je een kleinere kantine, dan zal een tv-scherm, boeken en tijdschriften, bordspelletjes en een – op een veilige plek opgehangen – dartbord een wereld van verschil maken voor de kantinegebruikers. Is je ruimte groter, denk dan aan bijvoorbeeld voetbal-, pool- of pingpongtafels, een muziekinstrument of zelfs een klein podium. Let echter wel op: een kantine is op de allereerste plek een locatie van rust. Zorg dus niet dat de ruimte te vol of chaotisch wordt!

Andere voorzieningen die je toe kan voegen zijn kluisjes, watertaps, koffieautomaten of machines met snacks. Voor een rustige, huiselijke uitstraling is het ook een goed idee om planten neer te zetten en de kantine onder te dompelen in warme, sfeervolle kleuren. Tot slot zorgen wandversieringen zoals posters of schilderijen en rustige achtergrondmuziek voor de laatste puntjes op de i om jouw kantine om te toveren in een plek waar iederéén tot rust komt. En laten we eerlijk zijn, dat hebben de harde werkers ook absoluut verdiend!