Zaken Nu
Image default
Bouw en onderhoud

Wat te doen met machinetrillingen?

Ken je dat, je zit lekker op de fiets of bent een wandeling aan het maken en komt ergens langs waar ze flink aan het bouwen zijn. Daar komt natuurlijk een hoop kabaal vanaf. Maar ben jij al bekend met een trillingsmeter? Zo niet, is dat ook niet zo gek. Waarschijnlijk ben je namelijk wel bekend met machinetrillingen. Maar wat is dat eigenlijk? Hieronder zal dat duidelijker worden. 

Vroegtijdig trillingen vaststellen 

Het is van belang om trillingen vroegtijdig vast te stellen. Het zou je verbazen, maar wanneer je te laat bent kunnen trillingen een hoop schade aanrichten. Het is dus van belang om de schade te voorkomen. De gevolgen van trillingen kunnen en mogen niet onderschat worden. Worden de trillingen niet vroegtijdig vastgesteld en dus niet voorkomen, is er schade voor zowel mensen, het milieu en de fabriek. Door het op tijd vaststellen van trillingen en de oorzaak zorg je ervoor dat onnodige ongevallen en hoge kosten zouden worden gemaakt. 

Wat zijn trillingen nu eigenlijk? 

Trillingen zijn bewegingen die voelbaar en zelf hinderlijk kunnen zijn. Het kan leiden tot het verstoren van de werking van apparatuur of processen. 

Hoe ontstaan trillingen? 

Er zijn verschillende oorzaken waardoor machinetrillingen ontstaan. Zo heb je de repeterende krachten. Deze ontstaan door een kracht wat zich steeds herhaalt. Dit kan komen, doordat de machine niet goed gebalanceerd is, de machine verkeerd uitgelijnd is, slijtage aan de machine is of dat de machine niet op de juiste manier werkt. Dan heb je de resonantie. Elke machine heeft wat vibratie en een resonantiefrequentie. Wanneer deze samenvalt met het toerental ontstaat er resonantie. Bij een te grote kracht kan het grote gevolgen hebben. En als laatst heb je nog de losse onderdelen. Door bijvoorbeeld losse bouten en lagers met speling kan een machine gaan trillen. Hierdoor kan kunnen de losse onderdelen leiden tot schade. 

Hoe meet je trillingen? 

Nu is de vraag: hoe en waarmee meet je de trillingen? Daarvoor heb je de trillingsmeter. De trillingsmeter wordt gebruikt voor het meten van trillingen en golven. De metingen laten de versnelling, snelheid en de verplaatsing van de trillingen zien. Door middel van professionele sensoren kun je de trillingen nog beter meten. Maar wat zijn deze professionele sensoren en wat doen ze? Ze meten de trillingen en helpen bij het voorkomen van problemen.