Zaken Nu
Image default
Zakelijke dienstverlening

5 belangrijke tips bij het kiezen van kantoorverlichting

Verlichting op kantoor speelt een belangrijkere rol dan je misschien denkt. Als werkgever is verlichting een erg belangrijk punt om op te letten, aangezien het van grote invloed is op de gezondheid van de werknemers. Kantoormedewerkers zitten wel minimaal acht uur per dag op een kantoor. Natuurlijk heeft je kantoor ramen, maar dit is meestal niet voldoende om de hoeveelheid benodigde daglicht te compenseren. Met de juiste verlichting zorg je dat je medewerkers prettig en comfortabel werken. Daarom 5 belangrijke tips waar je op moet letten bij het kiezen van verlichting op kantoor.

1. Productiviteit werknemers

Het is belangrijk dat je medewerkers gemotiveerd blijven, zodat je een hoge productiviteit mag verwachten. Maar de productiviteit van je werknemers gaat niet zomaar vanzelf. Jij moet als werkgever hiervoor de omstandigheden creëren en verlichting speelt hierin een belangrijk rol. Slechte verlichting heeft op termijn altijd een negatieve invloed om de productiviteit. Dit komt mede, door de gezondheidsklachten die slecht verlichting met zich meebrengt. Denk aan hoofdpijn, spierpijn en slecht zicht. Wanneer deze klachten spelen, dan daalt de productiviteit enorm. Zorg dus dat je verlichting prettig is, zodat je werknemers gemotiveerd blijven.

2. Led panelen

Een slimme oplossing en een zeer goed alternatief voor de bekende tl-buizen op kantoor, zijn led-panelen. Dit zijn panelen waarin led modules verwerkt zijn. In tegenstelling tot de armatuur van een tl-buis, kijk je bij een paneel niet rechtstreeks in de ledbron. Je krijgt een egale verspreiding van het licht. Bovendien zijn de panelen heel gemakkelijk te plaatsen aan het plafond of desgewenst aan de muur. Het is zelfs mogelijk om de panelen in een systeemplafond te plaatsen. Dit geeft tevens een strakke uitstraling en is aangenaam om in te werken.

 

3. De UGR waarde

Ongetwijfeld zal het bij jou op kantoor al vanzelfsprekend zijn om ledverlichting te gebruiken. Hiermee verlicht je op zuinig en duurzame wijze. Maar er komen bij ledverlichting nogal wat termen kijken, zoals ook de UGR-waarde. Waarom is deze waarde zo belangrijk voor verlichting op kantoor? UGR staat voor Unified Glare Rating. Kortweg gezegd, geeft de UGR aan in hoeverre verlichting belastend is. Vaak gaat het om een mate van verblinding. Dit kan door zowel directe verlichting als indirecte verlichting. In een kantoor heb je vaak te maken met een slechte UGR door middel van indirecte verlichting. Denk aan beeldschermen waarin het licht weerkaatst, maar ook een witte muur zal meer reflecteren dan een donkere muur. Omdat het zelf heel lastig is om de UGR-waarde te bepalen, moeten fabrikanten zelf aangeven wat de waarde voor hun armaturen is. Standaard mag je er vanuit gaan, dat voor kantoorwerkzaamheden een UGR van minder dan 19 acceptabel is.

4. De lichtkleur

Nee het gaat niet om de verschillende kleuren, zoals rood, blauw, groen en geel. Hiermee wordt de witbalans bedoeld. Ledverlichting heeft het voordeel dat wit licht in talloze verschillende gradaties verkrijgbaar is. Dit wordt gemeten door middel van Kelvin (K). Zo kun je zeer fel wit licht creëren voor als je veel wilt zien, maar ook donker wit, voor sfeerlicht. Grofweg wordt de kleur van het licht ingedeeld in de categorieën warm wit, normaal wit en koel wit. Voor een kantoor kies je meestal voor warm wit (3000K), maar ook normaal wit (4000K) is mogelijk. Dit hangt vooral af van de omstandigheden en behoeftes op kantoor.

5. Ergonomie en verlichting op kantoor

Als het over een ergonomisch ingericht kantoor gaat, dan zullen de meesten denken aan ergonomische stoelen en bureaus. Maar een ergonomische werkplek houdt veel meer in. Verlichting vormt hierbij één van de belangrijkste onderdelen. Mede doordat werknemers de hele dag binnen zitten, is er behoefte aan daglicht. Als dit niet voldoende het kantoor binnenkomt, dan moet je dit met verlichting zien te regelen. Hiervoor is een Europese norm opgesteld (NBN-EN 12464-1). De norm geeft voor verlichting op kantoor een gemiddelde van 500 Lux aan.